Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Ostatní ] > [ Stalo se ... ] > Jak jsem jim „vypálil“ Stříbrný rybník

Vytvořeno: 01.06.2009, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Jaroslav Walczysko

Jak jsem jim „vypálil“ Stříbrný rybník

 Vítězové na Stříbrném jezeře

Na muškařské závody „Májový maratón“ na Stříbrném rybníku v Hradci Králové, jsem se přihlásil spíše ze zvědavosti. Tato akce s cestováním přes půl republiky, však nenalezla patřičnou odezvu v okruhu mých kamarádů, kteří nejen odmítli se mnou cestovat, ale zároveň mi tuto akci rozmlouvali: maratón je těžký závod, chytá se bez přestávky, musíš mít kondici jinak nemáš šanci. A tak jsem musel vyrazit sám.

Na místě jsem byl už den předem, abych si mohl prohlédnout místo souboje. Pěkný rybník s písečným dnem a čistou vodou v klidném místě na okraji Hradce. Prvního května ráno jsem byl na srazu závodníků v kempu u rybníka mezi prvními. Všude voněla káva a párky, rybáři v hloučcích probírali taktiku a připravovali náčiní. Sledoval jsem své soupeře a v duchu jsem si říkal: proboha, kde ses to vlastně zase nachomejtl, sami reprezentanti, mistři světa, mistři republiky, 1. a 2. liga. Hlavně, abych nebyl poslední. To by byla ostuda.

Konečně začal závod, první úlovky mi dodaly sebevědomí a nejen to, zjistil jsem, že mezi námi nejsou jen mistři muškaření, ale i začátečníci, což bylo znát hlavně podle techniky hodů. Závodník vedle mně si hned zpočátku omotal šňůru kolem krku. Byl jsem připraven mu poskytnout první pomoc, ale naštěstí se vymotal. Já jsem měl zase problémy s výměnou míst bez přestávek. Než jsem přemístil svých 120 kg na nové místo, ostatní již měli za sebou 10 hodů. Ale na úlovcích to moc znát nebylo.

Za dopoledne jsem zdolal 8 ryb (hlavně duháků), což znamenalo vynikající 3. místo. Ve 2. kole (odpoledne) už bylo ryb méně, ale mně se podařilo „vymodlit“ 3 duháky, což mi stačilo na 5. místo. Pak následovalo slavnostní vyhlášení výsledků „Májového maratónu“: 10. místo, 9. místo atd. Zbývali už poslední 4, 3, 2 závodníci a moje jméno přišlo až na konec a to bylo – vítězství!!! Měl jsem pochopitelně obrovskou radost a nádherný zážitek a ten krásný pohár teď zdobí můj obyvák.

Mnoho známých zajímalo, jak a proč jsem vyhrál. Ptali se na techniku, nářadí, mušky. Nejúspěšnější byly montány se zlatým korálkem, bílé lury se stříbrným korálkem a oranžové bloby na vlasci fluorkarbon Hanák Competition 0,18 mm, použity byly intermediální šňůry. Vysvětlení mého úspěchu je však zřejmě o mnoho jednodušší. Byl 1. máj, byl lásky čas. Já jako skorodůchodce jsem se mohl soustředit jen na lov ryb, zatímco ostatní mladší soupeři mysleli na něco úplně jiného… Děkuji organizátorům za výborně připravený závod a za rok opět nashledanou na Májovém maratónu a doufám, že nezmění datum: 1. května.

Jaroslav Walczysko, Bystřice nad Olší


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky