Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Ostatní ] > [ Stalo se ... ] > Bobři na horní Vltavě?

Vytvořeno: 01.02.2007, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Karel Křivanec

Bobři na horní Vltavě?

Bobr evropský byl v našich krajích vyhuben před mnoha lety, aby se k nám nyní pomalu vracel díky jeho absolutní ochraně. Z jižní Moravy je známo několik případů řádění bobrů v lužním lese a v západních Čechách je tento obrovský hlodavec znám z povodí Otavy. Bylo proto jen otázkou času, kdy se objeví i v jižních Čechách.

Pan František Tobiáš z Českých Budějovic si byl v polovině prosince zamuškařit na mimopstruhové části revíru Vltava 33 pod Pěknou. Jaké však bylo jeho překvapení, když asi 400 metrů pod Pěkenským mostem narazil na něco zcela neobvyklého. Stoletý listnáč na pravém břehu řeky byl ohlodán tak, že se nemohlo jednat o nic jiného než o bobra.

Ochranáři jistě nad tímto nálezem zaplesají a budou se dohadovat, jak se sem dostal. Jistěže to budou vysvětlovat přirozenou migrací bobrů, ale já bych si spíše vsadil na nějakého milovníka těchto zvířat, který je v tichosti šíří. Samo místo tohoto prvního nálezu by na to ukazovalo. Ať je to tak či jinak, byl to právě Český muškař, který jako první o výskytu bobra na horní Vltavě informoval.

 Letecká mapa nálezu bobra
 Ohryzaný kmen

© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky