Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Závodění ] > Norsko hostí 33. Mistrovsví světa v muškaření

Vytvořeno: 01.08.2013, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Karel Křivanec

Norsko hostí 33. Mistrovsví světa v muškaření

Ve dnech 11. – 18. srpna se koná v Norsku letošní mistrovství světa v muškaření. Střediskem šampionátu je město Mosjoen (10 tisíc obyvatel), ležící poblíž polárního kruhu v regionu Vefsna. Přihlášeno je 27 států, kompletní pětičlenná družstva má však 24 zemí. Poprvé budou startovat týmy Chile, Mongolska a Litvy.

Tento šampionát je postaven na podobném principu, jaký mělo naše ME v Rožmberku, kde se byli norští organizátoři učit. Dvě kola se konají na velké řece Vesfna (jedno kolo je umístěno přímo do města), jedno kolo je na malé řece Fiplingdalselva, ležící nad jezerem Greinset, jedno kolo je na jezeru Stornvatnet z lodí a jeden úsek byl vybrán na jezeru Svenningvatnet (Svatvatnet) pro břehový závod s možností brodění. Vlastní závody se budou konat od středy 14. srpna do pátku 16. srpna.

Česká výprava odjíždí do dějiště šampionátu v sobotu 3. srpna, vedoucím je ing. František Hanák, trenérem Tomáš Starýchfojtů a závodní sestava je ve složení: Martin Drož, Luboš Roza, Antonín Pešek, Pavel Chyba a Tomáš Adam, tedy to nejlepší co můžeme za současné situace při zranění Romana Heimlicha postavit. Čtyři z nich už byli mistry světa či Evropy, jen Tomáš Adam byl na MS „jen“ stříbrný a bronzový. Dá se tedy říci, že česká výprava patří k jasným favoritům a má i zkušenost z loňských závodů v tomto místě, které vyhrál Luboš Roza (tomu jedinému také chybí individualní medaile z MS dospělých).

Dá se říci, že největšími konkurenty našich bude tým Itálie, který převzal v poslední době tuto štafetu od Francouzů. Italové mají také nejpočetnější výpravu (10 účastníků) v čele s Valerio Santi Amantim a jsou ve své nejsilnější sestavě (Adreveno, Papandrea, De Martini a Dona). Další skupinku favoritů tvoří týmy Slovenska (Hríbik, Benatinský, Poljak Brziak, Němčík) a Francie, které bude po více než dvaceti letech chybět kapitán a strůjce mnoha úspěchů Jacques Boyko. Otázkou je, kdo ho nahradí, protože oficiální stránka MS uvádí jinou osobu než stránka francouzské federace, podle které to má být známý internacionál Bertrand Marquet a francouzská sestava by měla být silnější než je na webu MS, tedy: Guilpain, Jacquemin, Delcor, Mathieu, Daguillanes, (náhr. Gagneux).

Mezi další favority lze zařadit ještě Španělsko (mají skvělou suchou mušku) a Polsko (Konieczny, Walczyk, Guzdek, Golofit a Armatys), tam však půjde spíše o to jak potrápí největší favority, protože se nedá očekávat, že letos rozhodne o mistrech dovednost v nymfování. Závody proběhnou již podle nových pravidel, povolené jsou zde jen dvě mušky a mezi hodnotilelné ryby budou patřit, pstruh obecný, pstruh mořský, siven arktický a lipan podhorní, hodnotit se budou tyto ryby od 180 mm. Výsledky je možno sledovat na oficiální stránce MS, která je na adrese: www.wffc2013.com. Budeme tedy držet palce českým reprezentantům a doufat, že budou lepší než tým Itálie.


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky