Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Závodění ] > Jak to bylo na polské houpačce

Vytvořeno: 31.07.2010, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Karel Křivanec

Jak to bylo na polské houpačce

Letošní mistrovství světa v Polsku se vyznačovalo přítomností kompletních 24 týmů a Japonci byli jen čtyři, ale počítali se také do soutěže družstev jako pětadvacátý tým. Pak tu ještě byli tři jednotlivci z Mexika, jeden z Malty a jeden z Chorvatska. To dělalo pořadatelům mnoho starostí při losování závodníků do úseků, protože počty jednotlivců se v nich lišily a muselo se to jinak počítat pro soutěž jednotlivců a pro soutěž družstev. I když nyní již všichni známe konečný výsledek a přečetli jsme si o šampionátu od hlavních aktérů našeho týmu, chtěl bych se v tomto příspěvku trochu více věnovat číslům, která se i letos měnila v závislosti na jednotlivých úsecích a závodních kolech.

První kolo patřilo Čechům, zato Francouzi propadli

Úvodní kolo letošního šampionátu s pořadovým číslem XXX . vyneslo do čela tým ČR, když jeho závodníci nasbírali za 40 ryb celkem 39 umístění. Druzí byli překvapivě Skotové (součet 42/23 ryb) a hned za nimi byli favorizovaní Poláci (43/29ks), pátí byli Slováci (47/32) a až osmí Francouzi (54/31ks).

Češi získali svůj náskok na obou jezerních úsecích na nádrži Myczkowce, kde oba naši závodníci obsadili skvělá druhá místa, Pavel Chyba v horním sektoru I za 14 ryb a Tomáš Adam za čtyři ryby v dolním sektoru II, kde bylo už mnohem méně pstruhů. V rybnatějším horním sektoru I vyhrál Nor Santana (16 ks), ale dva naši hlavní soupeři zde ztratili jen minimum, protože Francie zde byla třetí (Caleri – 11 ks) a Slovensko čtvrté (Fičan – 10 ks), jen Polák Golofit tu bral za 2 pstruhy až patnácté místo. V sektoru II, ve kterém vyhrál Pretorius (JAR) s pěti úlovky, však byla ztráta našich hlavních soupeřů větší: 11. Hribik (SL) a 14. Konieczny (PL), oba měli jen po jedné rybě a exmistr světa z roku 2002 Bertrand Jacquemin byl bez úlovku a to znamenalo pro Francii 26 „trestných“ bodů.

Na řece San však byla situace poněkud jiná. V sektoru III (Hoczewka) vyhrál Slovák Miro Antal (16 ks), druhý byl Francouz Daguillanes (13 ks), osmý byl náš Roman Jorka (9 ks) a devátý Polák Trzaskoš (7 ks). V sektoru IV (Postolów) vyhrál Fin Arto Kokkila (15 ks), druhý zde byl náš Antonín Pešek (13 ks), pátý byl s osmi rybami Walczyk (PL), čtrnáctý Guilpain (FR) – 4 ryby a až osmnáctý skončil Slovák Krebs (3 ks). V posledním V. sektoru (Zwierzyn) vyhrál polský závodník Andrej Zasadzki (11 ks), Francouz Gagneux byl desátý (3 ks), Slovák Bartko byl se dvěma úlovky třináctý a šokem pro nás byla nula Martina Drože, který zde sice chytl možná třicet ryb, ale žádná z nich nebyla přes požadovaných 25 cm a tak z toho bylo 26 trestných umístění. Celkem bylo v prvním kole těch nul pětadvacet, na jezerech 3 + 12 a na Sanu deset (3, 4, 6) a to nebylo na úvod závodu vůbec málo.

V kole druhém úřadují Francouzi, Češi se propadli

Jak se Francouzům nevydařilo úvodní kolo, tak si to odpoledne v kole druhém vynahradili, protože chytli 47 ryb a měli součet umístění 25. Poláci byli v tomto kole druzí za 33 ryb a součet umístění 39 a třetí místo obsadili Slováci, kteří si zapsali 29 úlovků a součet umístění měli 45. Češi obsadili ve druhém kole až třinácté místo, protože měli jen 21 úlovků a hlavně součet umístění 64.

Francouzi vyhráli na jezeře v sektoru I, kde měl Laurent Gagneux 15 pstruhů, výborně si vedl i Slovák Bartko, který tu byl čtvrtý za 14 ryb, Martin Drož byl s osmi úlovky jedenáctý a Polák Zasadzki obsadil se čtyřmi rybami místo patnácté. V tomto kole zde nikdo nezůstal bez úlovku. V sektoru II vyhrál Gary Glen-Young (JAR) se 4 pstruhy, pátý tu byl Slovák Fičan (3 ks), devátý Francouz Caleri (2 ks) a šestnáctý náš Pavel Chyba s pro něj klíčovým pstruhem 254 mm. Devět závodníků si tu nepřipsalo žádnou rybu, mezi nimi byli i Španěl Martinez, Australan Riley, skotský reprezentant Fairgrive a známý anglický internacionál Simon Robinson.

V sektoru III na Sanu byl odpoledne první bosenský závodník Bovan Sinisa (13 ks), třetí byl Piotr Konieczny (PL) s 10 úlovky, náš Adam byl s devíti rybami šestý, Slovák Hribik byl s pěti kusy jedenáctý a Jacquemin (FR) se stejným počtem úlovků obsadil místo třinácté. V sektoru IV vyhrál Francouz Julien Daguillanes za 9 úlovků, Antal (SL) byl sedmý (5 ks), Trzaskoš (PL) dvanáctý (3 ks), náš Jorka byl za 2 kousky patnáctý a nulovalo zde celkem šest závodníků. I v V. sektoru vyhrál Francouz a byl to Thibaut Guilpain (16 ks), Walczyk (PL) byl hned za ním druhý (13 ks), Slovák Krebs byl se dvěma úlovky čtrnáctý a náš Pešek pak obsadil s jednou rybou místo šestnácté, když sedm borců nulovalo a mezi nimi byl i Fin Arto Kokkila. Po dvou kolech bylo tedy toto pořadí : 1. Francie – 79 (78 ks), 2. Polsko - 82 (62 ks), 3. Slovensko 88 - (61 ks), 4. JAR – 101 (42 ks), 5. Norsko – 102 (62 ks), 6. ČR – 103 (61 ks).

Kolo třetí – tentokrát úřadují i slabší závodníci, ale do vedení jdou Poláci

Ve druhém závodním dni se konalo jen jedno kolo, protože odpoledne bylo vyhrazeno pro odpočinek, hlavně popíchaných ryb a samozřejmě i závodníků. Dopoledne se blýskl na vyrovnávací nádrži Myczkowce v sektoru I znovu jezerní specialista ze Slovenska Michal Krebs, který tu vyhrál s patnácti rybami. Polák Walczyk tu byl osmý (5 ks) a Francouz Guilpain jedenáctý (4 ks). Náš Pešek pak byl s nejmenší rybou této skupiny až čtyřiadvacátý a za ním už zbyli jen dva závodníci s nulou. Naštěstí nás na spodním úseku č. II podržel Martin Drož, který byl jen o rybu zpět (4 ks) za vítězným Jihoafričanem Babichem druhý. Šestý tu byl Gagneux (FR) – 3 ks, devátý Zasadzki (PL)- 2 ks a třináctý Bartko (SL) – 1 ks, deset závodníků tu ve třetím kole nulovalo!

Na řece San vyhrál ve III. Sektoru Skot Jim Fairgrive s 9 úlovky, třetí byl Golofit (PL) – 9 ks, čtvrté místo obsadil Chyba (8 ks) a pátý byl Fičan (SL) – 8 ryb. Výborného Francouze Caleriho postihla stejná pohroma jako našeho Martina Drože v úvodním závodě a ani on neměl hodnotitelný úlovek. Z toho je zřetelně vidět, jak byl i zde v Polsku důležitý los. Bez ryby tu byl i známý Fin Mantila. V úseku č. IV to ale Francouzům zcela vyvážil Bernard Jacquemin, který zde vyhrál se 16 úlovky. Náš Adam tu byl se sedmi rybami sedmý, hned za ním skončil Polák Konieczny (6 ks) a Slovák Hribik měl jeden úlovek a to stačilo jen na 19. místo. Nulovali zde tři závodníci, mezi nimi i Nor Eikre. V pátém sektoru se tentokrát zástupcům vedoucích týmů nedařilo. Vyhrál tu málo známý Belgičan Serge Sabaut (10 ks), devátý Antal (SL) měl dva úlovky a zbývající favorité pak jen po jedné rybě v tomto pořadí:

15. Trzaskoš (PL), 15. Jorka, 18. Daguillanes (FR), sedm soutěžících zde bylo bez ryby.

Ve třetím kole zvítězili celkem nečekaně Australané (36), druzí byli vyznavači suché mušky Španělé (40) a třetí skončili Slováci (47). Čtvrté místo připadlo pro JAR (51) a hned za ní skončili na děleném pátém místě Češi a Poláci (53). Francie podruhé klopýtla a připsala si 60 umístění, což bylo deváté místo v tomto kole. Dá se však říci, že přes všechny ztráty byly rozdíly mezi favority v tomto kole minimální. Po třetím kole se tedy do vedení konečně vyšvihl domácí tým Polska se součtem umístění 124 - (85 ryb) a mnozí už prorokovali, že to tak vydrží až do konce. Na druhém místě byli závodníci ze Slovenska – 135 (88 ks), až třetí byla Francie – 139 (102), čtvrtá JAR – 152 (61 ks), 5. ČR – 156 (82 ks) a šesté Španělsko – 157 (77 ks).

Kolo čtvrté – Poláci ještě vedou, ale v dešti ostře nastupují Češi

Ztráta Čechů na vedoucí Poláky byla na začátku posledního závodního dne 32 bodů, což se zdálo být už jako konec našeho týmu a vypadalo to tak, že se o zlaté medaile poperou týmy Polska, Francie a Slovenska. Ambice Francie posílily i poté, co v sektoru I na jezeře drtivě vyhrál Julien Daguillanes s 20 pstruhy a také Polák Trzaskoš si tu vedl znamenitě, když obsadil s 11 úlovky třetí místo. Náš Jorka tu byl devátý (8 ks) a hned za ním byl se stejným výkonem Slovák Antal, když tu celkem nulovali jen dva závodníci. Na spodním jezerním úseku č. II vyhrál Andrea Adreveno (IT) s 9 úlovky, třetí byl Slovák Krebs (6 ks), devátý Pešek (4 ks), ale až 16. Gulpain (FR) – 2 ks a 17. Walczyk (PL) – 2 ks a tentokrát tu byly 4 nuly.

Na řece San v sektoru III vyhrál Fin Olli Toivonen (13 ks), čtvrtý tu byl Martin Drož (7 ks), pátý Gagneux (FR) – 7ks, devátý Bartko (SL) – 5 ks, dvanáctý Zasadzki (PL) – 2 ks a tentokrát tu byla jen jedna nula. Na úseku č. IV vyhrál Pavel Chyba s 8 rybami, druhý byl Golofit (PL) – 7 ks, pátý Caleri (FR) – 6 ks a šestnáctý Fičan (SL) – 2 ks, nulovalo šest závodníků. A konečně v sektoru č. V vyhrál Španěl Pablo Castro (13 ks), šestý tu byl náš Adam (4 ks), desátý Jacquemin (FR) – 2 ks a Slováka Hribika potkala nula, stejně jako dalších 6 závodníků a byl mezi nimi i Jihoafričan Pretorius.

Ve čtvrtém kole tedy opět vyhráli Češi s krásným součtem umístění 28, druzí byli Francouzi (37), třetí Finové (40), 4. Polsko (50), Slováci měli součet umístění 61 a JAR dokonce 67. Po čtyřech závodech byli stále ještě ve vedení Poláci (174) – 108 ks, 2. Francie – 176 (139), 3. CR měla součet 184 (113 ks), 4. Slovensko 196 (109 ks) a 5. Finsko 200 (99 ks).

Kolo páté – Poláci nezadržitelně padají, Francouzi slaví a Češi drtí všechny

Když byly oznámeny výsledky čtvrtého kola, tak už běžel poslední pátý závod a málokdo se v silném dešti a kalící se vodě orientoval ve změnách pořadí. To byla i výhoda pro český tým, protože jeho taktika začala fungovat a dosud vedoucí Poláci rychle ztráceli dech, protože jim najednou přestaly jejich napodobeniny žížal na Sanu fungovat.

Už na horním jezerním úseku č. I se domácím, na rozdíl od jejich soupeřů, vůbec nedařilo. Vyhrál zde Bernard Jacquemin (FR) s 18 úlovky, stejně ryb měl i druhý Pretorius (JAR). Třetí místo tu obsadil Slovák Hribik (12) a čtvrtý byl náš Adam (8 ks). Polák Konieczny byl s jednou rybou předposlední 25. Ale na sektoru II na spodním jezerním úseku vyhrál Polák Artur Trzaskoš (12 ks), náš Jorka byl pátý (5 ks), 8. Daguillanos (FR) měl 4 pstruhy a 9. Antal (SL) chytl také tolik ryb, v sektoru byly jen 4 nuly.

V sektoru III na Sanu byl první Aleksandr Dukic (Bosna) – 5 ks, čtvrtý tu byl Gulpain (FR) – 4 ks, 5. A. Pešek – 4 ks, 6. Benatinský (SL) – 4 ks (střídal v posledním kole Krebse), 9. Walczyk (PL) – 2 k a bylo tu celkově 7 nul. Na sektoru IV.vyhrál Sandro Soldarini (IT) – 5 ryb, sedmý byl M. Drož – 3 ks, jedenáctý Bartko (SL) – 2 ks, třináctý Gagneux (FR) – 1 ks a Polák Zasadzki tu byl bez úlovku, stejně jako devět dalších borců včetně Toivonena (FIN). Nám se dařilo v sektoru V, kde Pavel Chyba zpečetil svým vítězstvím za 7 ryb i zlatou medaili. Slovák Fičan tu byl s 5 úlovky čtvrtý, osmý byl Golofit (PL) – 4 ks, patnáctý Caleri – 1 ks, devět rybářů tu mělo nulu a mezi nimi byli i Glen-Young (JAR) a Mantila (FIN).

I v posledním kole vyhráli Češi a dokonce s rekordně nízkým součtem umístění 22. Druzí byli Slováci (32), až třetí Francie (41), čtvrtá JAR (51) a kdesi vzadu měli Poláci součet 67. Propad polského týmu byl očividný a Francouzi proto hned slavili vítězství, protože s Čechy už nepočítali. O to větší bylo jejich zklamání, když se na výsledkové tabuli objevilo celkové pořadí po pěti kolech:

Vítězství družstva ČR bylo zasloužené, vždyť vyhrálo tři kola (1, 4, 5), ale ztráta druhé Francie byla jen 11 umístění a jako tradičně měli i nejvíce úlovků, ale jen jedno vítězství v kole. Oba týmy patří v posledních 10 letech mezi dva nejlepší na světě a tentokrát přálo štěstí více našemu týmu. Třetí skončili Slováci, pro které je to asi lepší výsledek než doma v roce 2004, protože o něm není pochyb. Chytali na hranici svých možností a i taktická výměna v posledním kole se jim vyplatila, i když už patrně nebyla po propadu Poláků nutná. To ale nikdo nemohl předem čekat. Týmy na pátém a šestém místě mohly být pro někoho překvapením a tak snad jen můj názor na to. Oba se nás snaží hodně kopírovat a učí se z našich zkušeností a mají doma stojaté revíry s divokými pstruhy.

Před šampionátem jsem typoval v pořadí týmů Poláky na třetí místo a Slováci mi vycházeli až čtvrtí. Nakonec to však bylo obráceně a znovu se ukázala stará polská slabina, kterou je suchá muška. Ta v posledním dni hodně platila, protože pstruzi byli k nymfám už hodně podezíraví.

Proč jsem netypoval vítězství Polské družiny? Vycházel jsem ze skutečnosti, že na MS jsme s Poláky prohráli v posledních patnácti letech jen v roce 1999 v Austrálii a jestliže jsme je porazili i u nich doma v Zakopaném o rok předtím, tak jsem byl o našem vítězství hodně přesvědčen. Značnou jistotu mi dával i ten fakt, že FIPS-Mou konečně našla cestu jak zajistit pro domácí závodníky mezinárodní kontrolu a proto tedy mohla má statistika zafungovat. Poláci sice letos neudělali tu tragickou chybu jako před 11 lety a nevysadili duháky, ale stanovením míry na Sanu na 25 cm přecenili možnosti této řeky pro závodění. Kdyby byla na Sanu stejná míra jako na nádrži Myczkowce (20 cm), pak se mohl závod vyvíjet jinak a nebyly by ty překvapivé propady u řady výborných závodníků na říčních tratích.

Soutěž jednotlivců

O vítězství Pavla Chyby se součtem umístění 24 za 38 ryb a stříbrné medaili Tomáše Adama (25/32) píšeme na jiném místě a tak jen několik poznámek k ostatním z první desítky.

Třetí místo letos připadlo našemu příteli a profesionálnímu sportovnímu rybáři z Anglie, který už získal medaile z mistrovství Evropy, ale ze světa měl jen jednu bramborovou z N. Zélandu. John Horsey bojoval tehdy o bronz s naším Tomášem Starýchfojtů a letos mu to konečně v Polsku vyšlo. I když patří k dlouholetým oporám týmu Anglie, zaslechl jsem tam několikrát, že jeho výsledky mohou být i dílem šťastné náhody. Toto podezření letos dokonale vyvrátil, protože se zařadil hned za oba vítězné Čechy.

John byl ve skupině s Martinem Drožem a začal na Sanu opatrně, když byl v prvním kole se dvěma úlovky až 14. Ve druhém kole se na jezeře v I. sektoru rozchytil a bylo z toho druhé místo (16 ks). V kole třetím byl opět na jezeře a obsadil tu sedmé místo (2 ks). V kole čtvrtém byl na Sanu v sektotu III třetí (11 ks) a konečně v posledním kole na Sanu IV znovu třetí se 4 rybami a měl součet umístění 29 a 35 ryb. Našeho Martina porazil poměrem 4 : l, což je pro Johna to nejlepší vysvědčení a nás velice potěšil i tím že vytlačil Juliena Daguillanese (FR) na čtvrté místo (30). Julien měl ze všech závodníků nejvíce ulovených ryb (47), ale nejprve rozhoduje součet umístění a až pak přichází na řadu počet ulovených ryb. Julien lovil ve skupině s naším Romanem Jorkou a měl tato umístění: 2, 1, 18, 1, 8. První tři čísla jsou jeho výsledky na řekách a jak je vidět, ulétl jen na Sanu v sektoru V. Z toho je opět vidět jak důležitý bývá los a pak třeba ani mistr světa nemá žádnou šanci.

Páté místo obsadil Ital Sandro Soldarini (30/33), který jezdí často závodit do České republiky a na světových kolbištích se už pohybuje asi 10 let. Tentokrát mu k medaili scházel také jen malý krůček. I on byl ve skupině s Martinem Drožem a jeho výsledky byly tyto: 12, 10, 5, 2, 1. Jeho výkon tedy neustále gradoval a v posledním dnu na Sanu doslova kraloval. Šesté místo si překvapivě odnesl finský závodník Jarko Suominen (33/31), který chytal ve skupině s Jorkou a jeho umístění byla tato: 6, 6, 2, 12, 7. Místo sedmé obsadil Slovák Igor Fičan se součtem 34 za 28 ryb. Byl ve skupině s Chybou a jeho umístění byla: 4, 5, 5, 16, 4, na medaili mu scházel lepší los na Sanu v sektoru IV. Osmý byl Francouz Laurent Gagneux (35/29), který byl ve skupině s Drožem a měl skóre: 10, 1, 6, 5, 13. Devátá příčka patřila nejlepšímu z týmu Polska a tím byl Grzegorz Golofit (35/24) a i on byl ve skupině s Chybou. Jeho výsledek byl: 15, 8, 3, 2, 8. Desítku nejlepších uzavírá další Slovák Miroslav Antal se součtem umístění 36 za 35 ryb. Také on účinkoval ve skupině s Jorkou a měl tato umístění: 1, 7, 9, 10, 9.

Tolik ve stručnosti k soutěži jednotlivců, kde bych se chtěl na závěr zmínit o dvou perličkách. Jak už bylo řečeno, zaznamenal nejvíce úlovků Daguillanes (47), druhé místo v této neoficiální kategorii by připadlo Španělovi Pablo Castrovi, který ulovil 42 ryb, ale obsadil celkově 17. místo. Jeho skóre bylo toto: 26 (Sektor II), 5, 2, 1, 8 (byl ve skupině s T. Adamem). A konečně měl přes 40 ryb také až 30. Francouz Bernard Jacquemin (součet 51), který byl rovněž ve skupině s Adamem a měl toto skóre: 26 (sektor II), 13, 1, 10, 1.

Závěr k této statistice ať si udělá každý sám. Je z ní ale dobře vidět, že zatímco v soutěži družstev se rozdíly vyvolané špatným či dobrým losem při počtu pěti závodníků a pěti kol hodně eliminují, pak pro soutěž jednotlivců platí, že štěstí může být ta muška zlatá. Je proto na organizátorech takových soutěží, aby se správnou přípravou soutěže snažili zaručit co možná nejobjektivnější podmínky pro regulérní průběh závodu.


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky