Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Závodění ] > Květoňovský jarní pohár 2010

Vytvořeno: 30.05.2010, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Karel Křivanec

Květoňovský jarní pohár 2010

 Čekání na záběr

V sobotu 8. května se uskutečnil na pstruhové nádrži Květoňov u Kaplice již tradiční Jarní pohár, kterého se zúčastnilo 44 závodníků. Počasí bylo spíše na opalování a klidnou hladinu občas vzdouval jen slabý větřík. Chytalo se na 4 úsecích vždy po 90 minutách a s jednou výměnou během každého kola. Převahu měli místní Jihočeši, ale byli zde i závodníci z Prahy, Příbrami, Rokycan, Plzně, Kdyně, Brna, Říčan a Ivančic.

Vedle tradičních duháků se občas chytly i jiné ryby, mezi nimiž vévodila štika 90 cm dlouhá, která uvízla na háčku Karla Kudrny. Vzala na Plážičce až těsně u břehu a na docela obyčejnou malou Montanu. Kromě ní se chytly ještě další dvě slušné zubatice a to 72 cm (O. Urban) a 61 cm (F. Hanák). Duháci se lovili ve dvou velikostech, běžné (okolo 30 cm) a pak pěkné ryby mezi 40 – 50 cm a s takovým úlovkem se potkal skoro každý soutěžící (největší měřil 52 cm).

 Štika 90 cm

Domácí závodníci uplatnili své místní znalosti a šli od začátku do vedení, ale občas se mezi ně zamíchal i někdo jiný a o to pak byly závody zajímavější. Moc se nedařilo borcům, kteří před dvěma týdny tak zářili na mistrovství ČR ve Východních Čechách. Možná to bylo i tím, že Květoňov je velmi čistá nádrž, na rozdíl od zakalené vody v Meziměstí při už vzpomínaném mistrovství ČR. To se dostalo dokonce i na jednání Rady ČRS, protože jeden z funkcionářů kritizoval to okolnost, že se soutěž nekonala na revíru ČRS. Jediným takovým regulérním revírem je ale jen nádrž Květoňov a nad tím by se asi měl někdo zamyslet.

Při letošním jarním závodě se nejvíce ryb nalovilo v sektoru A – Plážička, když tu vyhráli v jednotlivých kolech Čutka (15 ks – nejvíce v jednom kole), Šedivý (8 ks), Hosenseidl (5 ks) a Procházka z Rokycan (6 ks). Sektor B byl na hrázi a tentokrát ryby na hloubce moc nebyly a tak se zde ulovilo nejméně. Vítězi se zde stali: Kouba (10 ks), Hanus (5 ks), Říha (5 ks) a Pavel Kneifl (4 ks). V nejobtížnějším sektoru C pod silnicí, se strmým svahem za závodníky i pod nimi, to tentokrát bylo docela dobré. Vítězi jednotlivých kol byli: Vančura (Příbram) – 9 ks, Neubauer (5 ks), P. Kneifl (5 ks) a Krátký (5 ks). Ani na louce to v sektoru D nevypadalo příliš jinak než v „céčku“, o což se zasloužili také vítězové jednotlivých kol: Pazderník (ST) – 7 ks, Kouba (5 ks), Kudrna (Praha) – 4 ks a Hladík (4 ks).

Přehled úlovků v jednotlivých kolech je následující:

Plážička: 60, 42, 23, 18 – celkem 143 ks (4 x nula)

Hráz: 41, 32, 18, 14 – celkem 105 ks (5 x nula)

Pod cestou: 55, 31, 22, 12 – celkem 120 ks (5 x nula)

Louka: 55, 30, 15, 15 - celkem 115 ks (9 x nula)

 Vítězná šestka JP 2010

Uvedená tabulka celkem jasně ukazuje, jak klesají úlovky v jednotlivých kolech a s tím musí také závodníci počítat i při rozhodování se o správné závodní taktice. Samozřejmě jsou tu i jiné vlivy, jako je pohyb hejn, vítr a jeho směr, slunce atd., což všechno má vliv na konečný výsledek. A pak je tu i ten známý faktor štěstí a připravenost závodníka ho využít. Ale zpátky k závodu.

Ryby se lovily hlavně pod hladinou a tak byla nejlepší volba pomalá intermída a střídaní různých rychlostí stahování. To platilo hlavně odpoledne, když už byly ryby opatrné. Palmu prvního vítězství ve větším závodě si odnesl mladý závodník z Kaplice František Kouba (RSK České Budějovice), který měl součet umístění 9 a celkem 19 úlovků. Pohár za druhé místo si dost nečekaně odvezl do Plzně zkušený říční muškař Miroslav Lukáš. Měl součet umístění 14 (16ks), stejně jako další dva závodníci. I na třetím místě bylo překvapení v podobě Marka Martinovského (RSK ČB) - (14 ks) a čtvrtý byl jen o fous měřící 25 mm další závodník RSK ČB Michal Adamčík (14 ks).

 František Kouba

Celkem se tedy v jarním závodě vykázalo 483 úlovků při slušném průměru 11 ryb na závodníka. Před soutěží se vysadilo okolo 500 ks nových ryb a skoro by se zdálo, že všechny skončily na háčku soutěžících a získaly tak první špatnou zkušenost s rybáři. Tentokrát za to ještě nezaplatily životem (kromě dvou pěkně vypasených štik).

 PDF ke stažení  celkové pořadí (PDF, 132 kB)












© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky