Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Závodění ] > Mistrovství ČR juniorů - řeka byla v režii Lukáše Starýchfojtů

Vytvořeno: 30.06.2008, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Jiří Pejchar

Mistrovství ČR juniorů - řeka byla v režii Lukáše Starýchfojtů

Uběhly dva týdny od Západočeského poháru juniorů a na řadu přišlo říční Mistrovství ČR juniorů. Domovem tohoto zápolení se pro letošní rok stalo jihočeské město Strakonice. Pořadatel Milan Janus vytyčil čtyři sektory na řece Volyňce. Dva byly umístěny přímo ve Strakonicích a další dva v Předních Zborovicích. Junioři se v pátek večer rozlosovali do čtyř skupin a v sobotu ráno mohlo zápolení o mistra republiky začít.

První kolo závodu ukázalo, že výborná forma se od západočeského poháru drží Michala Němce a Štěpánky Markové. Oba dva totiž vyhráli své sektory a nakročili tak znovu za dobrým výsledkem. Třetím vítězem sektoru se stal Petr Necid a čtveřici vítězů doplnil začínající závodník David Suchánek z Hradce Králové.

Ve druhém kole zase vyhrál svojí skupinu Petr Necid a mezi dalšími vítězi se opět objevilo jméno Marková, ale tentokrát to byla mladší ze sester Eliška, která ukázala, že v Bojkovicích ryby chytat opravdu dovedou. Nesmím zapomenout ani na Lukáše Svobodu, kterému sice nevyšlo první kolo, ale pak svým výborným výkonem prokázal svoji kvalitu a řekl si tak o jedno z vítězství ve skupině. Lukáš Starýchfojtů v prvním kole skončil ve své skupině třetí, ale tentokrát vychytal vítězství s devíti rybami před druhým Filipem Svaškem, který ulovil ryb pět. Po prvním dnu se do čela mistrovství dostal Petr Necid, druhý byl Lukáš Starýchfotjů a třetí Filip Svašek. Další závodníci za nimi ovšem nijak neztráceli a tak neděle slibovala napínavý boj.

Ve třetím kole závodu se trošku rozluštila tajenka kandidátů na titul, když Petr Necid nezopakoval svoje výborné výkony a ve své skupině skončil až sedmý. Skupinu ovládl tentokrát Jindra Kalivoda a oplatil tak alespoň trochu Petrovi dvě předchozí porážky. Dalšími vítězi kol se stali Míra Trousil, David Chlumský a Martin Štěpánek.

Jako bájný pták Fénix vstal Petr Necid z popela a suverénním způsobem vyhrál čtvrté kolo své skupiny. Výborně rozchytaný závod nedokázal dovést ke zdárnému konci Jindra Kalivoda. Chyběla mu totiž notná dávka štěstí, protože neustále nosil ryby těsně pod hodnotitelnou hranicí dvaceti centimetrů. Svého zástupce mezi vítězi mělo opět nežné pohlaví, když Tereza Rutová porazila svoje soupeře ve skupině. Všechna předchozí kola skončil Mirek Bonešický těsně pod vrcholem, ale poslední kolo se mu konečně podařilo porazit své soupeře.

Své kolo také vyhrál tento víkend výborně chytající Lukáš Starýchfojtů a mohl se tak radovat ze svého prvního juniorského titulu mistra republiky. Na druhém místě se skončil Míra Trousil a bronz si odnesl Michal Němec. Nejlepší mezi dívkami byla Štěpánka Marková následovaná svojí mladší sestrou Eliškou a Terezou Rutovou.

Tento závod ukázal vysokou nymfovací kvalitu našich mladých závodníků, ale potvrdil bohužel jeden velký problém, kterým je suchá či mokrá muška. Pokud závodník dostane proudné místo pro nymfování je jeho výsledek obvykle dobrý, ale pokud dostane nějaký pomalejší úsek, kde musí použít tyto dvě složitější techniky, nastane až na vyjímky veliký problém. V závodě se sice nenachytalo tolik ryb jak je pro Volyňku obvyklé, ale to nemělo vůbec vliv na kladné hodnocení závodu od většiny přítomných.






© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky