Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Závodění ] > Valaši znovu na scéně

Vytvořeno: 01.10.2007, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Karel Křivanec

Valaši znovu na scéně

 Valaši znovu na scéně

Teplé a krásné šumavské babí léto a troubení jelenů přivítalo účastníky podzimního kola naší nejvyšší soutěže o víkendu 22. – 23. září v okolí Lenory. Sjela se tam čtyřicítka našich špičkových závodníků v muškaření, která se utkala o prvenství v první lize. Závodníci z 10 týmů se většinou dostavili s jistým předstihem, hlavně kvůli poznání situace a tréninku. Nikdo nechtěl ponechat nic náhodě a na pořad přišly i různé spekulace kolem složení týmů. Nakonec se vše vysvětlilo a mohlo se začít se závoděním.

Po počátečních zmatcích kolem vytýčení trati a chybějících korýtek na měření se situace uklidnila a začalo se konečně závodit. Nová pravidla, která se zkoušejí od letošního roku v ligových soutěžích, ještě nemají všichni zcela v krvi, ale nakonec se zdá, že převažují klady nad zápory. Hlavní změnou je přímá kontrola soupeřících týmů náhodně vylosovanými závodníky, rozšíření počtu soutěžících o čtvrtinu a nemalá úspora za náklady na financování řadových rozhodčích. Na druhé straně je tu však celkové prodloužení soutěže až do nedělního večera.

 Valaši znovu na scéně

Vltava 34 mezi Lenorou - Horní Vltavicí a Polkou se i tentokrát ukázala jako spravedlivá voda s množstvím pěkných ryb, což umožnilo vyniknout těm nejlepším a zároveň mohla s klidným svědomím předložit účet i těm, kteří budou muset pro příští sezónu opustit tento prioritní klub. Fenoménem podzimního kola I. ligy byl náš současný nejlepší závodník Antonín Pešek z Brna, který chytal strojovým tempem a vyhrál oba závody své skupiny. V sobotním kole nad Lenorou ulovil 32 ryb a získal za ně 10 273 bodů a v nedělním závodě ve Vltavici měl 33 úlovků a 10 586 bodů. V sobotu měl více jen v jiné skupině lovící Miroslav Macháček (Vsetín) 43/13 579 b. a v neděli Milan Janus ml. (Strakonice) – 40/12 414 b.


Lovil se hlavně pstruh ob., lipan, proudník a nějaký ten zapomenutý duhák.

 Valaši znovu na scéně

Vsetínský tým, jinak suverén posledních dvou let v soutěži družstev, se tentokrát musel sklonit před uměním závodníků ze Strakonic, kteří dosáhli na „domácí“ vodě součtu umístění 28 a v konečném pořadí poskočili až na třetí místo, avšak celkové vítězství Valachů už zvrátit nedokázali. Velmi vyrovnaným výkonem a součtem umístění 32 obsadil tedy Vsetín na podzim druhé místo a vyhrál tak celkovým součtem um. 53 i celý ligový ročník 2007 ve složení T. Adam, J. Adam, F. Apjar a M. Macháček. Celkově stříbrnou pozici pak zaujal tým Gammarus Brno (součet 68), kterému se ani letos nepodařilo získat ligové prvenství, zatímco třetí skončilo už vzpomínané družstvo KSR Strakonice A (75).

Až čtvrtí, i když jen velmi těsným rozdílem, skončili závodníci několikanásobných mistrů z předchozích let Tukaru Oslavany, jimž rozšíření ligy o čtvrtého závodníka asi patrně příliš nevyhovovalo. Pátý byl tým RSK Vltava Praha (třetí v podzimním kole) a až šestý A tým RSK Č. Budějovice. Další dvě, ještě nesestupové příčky zachránila družstva z Bojkovic a Nového Jičína a sestupujícími pak jsou dva jihočeské tým, tedy RSK Č. Budějovice B a RSK Otava Strakonice, zatímco postup do příštího ročníku získaly týmy vítězů druhých lig, RSK Č. Budějovice C a MK Jaroměř-Č. Skalice A. V příštím ligovém ročníku to ale nebudou mít obě jmenovaná družstva vůbec lehké. Základem úspěchu je mít vyrovnaný tým, který ovládá všechny chytací metody a na řece hlavně francouzský styl a suchou mušku, s nimiž Valaši pod vedením trenéra J. Karafiáta slavili na horní Vltavě znovu svůj triumf.


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky