Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Stojaté revíry ] > Prosincové lovy na VOLYŇCE 3B

Vytvořeno: 01.01.2008, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Stanislav Bláha

Prosincové lovy na VOLYŇCE 3B

 U přítoku je Dan

Pstruhová sezona skončila, a tak jsme se těšili, že teď proženeme lipany na Blanici v Bavorově. Počátkem prosince jsme navštívili tuto lokalitu hned dvakrát, ale kvůli vysoké vodě se naše únorové lovy nezopakovaly. Přesto jsme tu chytli krásné lipany. Vysoké hladiny všech řek nás přinutily zapřemýšlet o nějakém tom stojáku. Naštěstí máme devět kilometrů od Vimperka velice malebný revír Volyňka 3B, připomínající rybníčky z obrázků Josefa Lady a tak jsme tento revír navštívili celkem třikrát.

Návštěva první se konala dne 8. prosince a naše trio (Pavel, Dan a já) stálo nabuzeno před zrcadlící se hladinou o desáté hodině ranní. Lovící dravci dávali tušit, že by naše snažení nemuselo skončit úplným fiaskem. Bráchu Pavla zlákala vidina vánočního kapříka, a tak si připravil udici na položenou. Zato já s Danem jsme se rozhodli pro lov s intermediální šňůrou.

 Skoro mírová štika

Zaujímám místo u přítokové roury a asi s pátým náhozem přichází první záběr. Krásný duhák se chvilku brání, ale jeho síla už není jako v létě. Slibný začátek! Pak promarňuji několik záběrů, měním Montanu za napodobeninu plůdku a hned je tu souboj s krásným duhákem. Zavolal jsem Dana a přepustil mu své místo, bohužel se mu ale žádnou z ryb nepodařilo zdo-lat. Rybolov jsme ukončili po třech hodinách a hurá domů na oběd.

Návštěva druhá se konala hned následující den, ale už s námi nebyl Dan – přeci jen to má z Písku daleko. Bratr opět neopustil vidinu vánočního kapra. Nutno dodat, že ho nakonec na prutu měl, ale kapříkovi se na pekáč nechtělo a odporoučel se do hlubin i s kusem návazce. Mne hned po příjezdu zaujala lovící štika. Měl jsem na lov jen hodinu a musel jsem se tedy rozhodnout, zda dát přednost štice, nebo zkusit duháky u přítoku. Vyhrála to štika. Dalo to dřinu, ale nakonec jsem ji dostal. Škoda jen, že jí do padesáti chybělo pár milimetrů, a tak si na mírovou štiku s muškařákem musím ještě počkat.

Návštěva třetí se konala v pátek 14. prosince. U rybníka jsem byl v jedenáct. Ryby lovily, jakoby jim šlo o život. Teplota vzduchu byla -1 stupeň, takže se nebylo co divit zamrzajícím očkům na prutu. Přesně ve chvíli, kdy přijel Dan, jsem zasekl a začal zdolávat rybu. Byla to štička kolem čtyřiceti. Ještě že jsem ji zdolal tak rychle, protože čtrnáctka Stroft praskla přesně ve chvíli podebírání. Snažili jsme se s Danem ještě přelstít nějakého pořádného duháka, ale marně. Ryby sice lovily, ale naše imitace je nechávaly úplně v klidu. Později jsem se dozvěděl, že ty velké ryby nejsou duháci, ale siveni nad 45 cm, kteří sem byli vysazeni na konci listopadu. Byl jsem rád, že jsem dostal aspoň tuto informaci a příště na nich vyzkouším své sivenové vzory.

 Malá štička ze Čkyně

© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky