Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Říční muškaření ] > [ Jiné revíry ] > Poprvé na Weisse Traunu

Vytvořeno: 01.04.2007, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: František Tobiáš

Poprvé na Weisse Traunu

V polovině března jsem docela náhodou navštívil revír Weisse Traun v Německu. Kamarád Franta jel pracovně do firmy Rudi Heger, která prodává muškařinu a nabízí možnost rybolovu na řekách Weisse Traun, Deutsche Traun, Rote Traun, Steierische Salza a na jezeře Chiemgauer Bergseen.

Něco o řece
 Mapa - Siegsdorf

Revír Weisse Traun tvoří asi 6 km toku v Siegersdorfu (zhruba 3 km nad a 3 km pod prodejnou Rudi Heger). V době mé návštěvy byl průtok nízký, v části revíru byl navíc ještě oslabený náhonem, vedoucím z nadjezí asi 1 km nad prodejnou. Řeka je proudná, spád je tu 20 m na 5 km toku. V horní části jsou dvě klidnější pasáže v nadjezích a pár proudných částí, ve spodní části je tok posílen vodou z náhonu a tvoří pěkné proudy, místy s hlubokými tůněmi.

Voda je naprosto průzračná a řeka sama je krásná. S jejím okolím je to trochu horší. je to podobné, jako kdybyste chytali v Českém Krumlově přímo ve městě. Ale ryby a řeka vás za chvíli tak pohltí, že téměř nevnímáte ruch městečka, ani místní běžce, cyklisty a moderní turisty s hůlkama od lyží v rukách, jimiž se snaží rozpíchat stezky vedoucí po obou stranách řeky a dohnat fyzičku, ztracenou konzumací místních skvělých klobás.

Ryby a jejich chytání
 Pod jezem

Jak vyplývá z nadpisu, byl jsem prvně na Traunu a vlastně i v cizině, pokud nebudu počítat jedno loňské odpoledne na Čiernom Váhu. Chytám totiž většinou v Jižních Čechách, proto mě překvapila naprosto průzračná voda a také značné množství pstruhů, které vidíte téměř na každém vhodném místě v řece. Pozoroval jsem mnoho ryb z mostů, v některých místech bylo možné vidět 10 - 15 ryb na deseti metrech řeky.

Chytit zde můžete nádherné duháky a potočáky ve velikostech 25 až 50 cm, místy uvidíte i kousky přes 60 cm. Loňský rekord je duhák 69 cm/6 kg, ale vzhledem k rybám, které jsem viděl, je zde stále reálná možnost ho překonat.

 Pstruh obecný - WT

Ryby jsou jiné než naši vysazení duháci, jsou v řece doma a chovají se podle toho. Mou oblíbenou krátkou nymfu můžeme z použitelných technik téměř vyškrtnout, ryby lovce vidí a neberou. Pár ryb v hlubších místech jsem takto chytil, ale to už bylo spíš na na dlouhou nymfu a po příchodu na místo bylo potřeba chvíli počkat na uklidnění ryb. Musíte se přizpůsobit, být nenápadní, chytat na větší dálku, nejlépe jít a házet daleko proti vodě.

Chytal jsem s trojkovým 275 cm dlouhým prutem a bez problémů se mi dařilo zdolat i větší ryby. Současným trendem je zjemňovat náčiní a mohu říci, že chytat s trojkou větší pstruhy je velmi příjemné a bezproblémové. Lehčí šňůra méně plaší ryby, což je na tomto revíru velmi důležité. Určitě je však zde možné použít i pruty 5-6 AFTMA.

Taktika
 Pěkný duhák z WT

Já jsem chytal většinou na těžší zlatohlavé nymfy a také na klasické České nymfy, které s úspěchem používám při chytání u nás. Ryby je braly ochotně, celkem jsem chytil asi 15 ryb, z toho čtyři mezi 40 – 50 cm. Měl jsem chvilku na prutu opravdu velkého duháka (65+), po kterém jsem házel snad 40krát různé druhy mušek. Nakonec jednu z nich (asi) vzal, možná jsem ho i podsekl, nevím. Popojel o dva metry výše, předvedl jeden obrat a mušku mi v pořádku vrátil. See you later!

S přicházejícím jarním teplým počasím a s ním spojeným líhnutím hmyzu zde bude určitě skvělé chytání na suché mušky. Musím sem ještě zajet a vyzkoušet, jak se vodí padesátka duhák na suché šestnáctce mušce, takže se tam možná potkáme.

Pravidla hry, povolenky

Jedna muška bez protihrotu, ne jig, ne streamer ani napodobeniny pečiva.

Na denní povolenku můžete vzít 1 rybu mezi 30 - 40 cm.

Povolenky zakoupíte u firmy Rudi Heger v Traunsteinu (denní za 37,50 EUR, pětidenní za 145 EUR).

Počet lovících za den je omezen, informace na tel. (+49) 086 627 070 (mluví se zde německy a anglicky).

Doprava z Českých Budějovic do Siegsdorfu: Linz - Salzburg - Siegsdorf

Odkazy:

Lovu zdar!


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky