Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Říční muškaření ] > [ Otava ] > Zimní lov na čtyřce Blanici

Vytvořeno: 06.05.2007, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Stanislav Bláha

Zimní lov na čtyřce Blanici

 Naše trio

Tak, a máme rok 2007, na jehož úvodu bych chtěl poděkovat paní Zimě za její mírnost, která způsobila, že mám povolenku v rekordním čase. Díky, Zimo! 10.2.2007 vyrážíme se svým kolegou Jardou po trase Vimperk, Vlachovo Březí, Bavorov na námi oblíbenou mimopstruhovou BLANICI VODŇASKOU 4. Den je jako malovaný, nebe bez mráčku a pofukuje lehounký větřík. Voda je lehounce zvednutá oproti normálu, a tak jsme zvědavi, jestli se to neprojeví na braní ryb negativně.

Hned prvním náhozem chytám poměrně slušného lipana, který rozpouští naše obavy. Chytáme se zlatohlavými nymfami a téměř nezáleží na barevném provedení. Ryby berou opravdu na všechno, co do vody hodíme. Jen u vzorů se svítivě zeleným tipem zaznamenáváme větší velikost a četnost úlovků. Za necelou hodinku chytáme na dvěstěmetrovém úseku okolo 15 kusů salmonidů. Jarda zde na závěr dostává i krásnou lipaní dubletu.

 Blanický lipan

Zdá se nám, že už jsme jim tady načechrali ploutve až dosyta a proto chystáme přesun pod jez u Bavorova. To je opravdu také skvostný úsek s nepřebernou osádkou rybích druhů. Naštěstí je voda natolik studená, že eliminuje záběry všudypřítomné bílé ryby, a tak zde během třiceti minut z dírky 5x5m dostávám sedm potočáků. Jen se mi nepodařil žádný lipan, i když jich zde nasucho v létě nachytáte desítky. Jardovi úsek nesedí a nakonec je rád za jednoho potočáčka.

Po třech hodinách nádherné „zimní“ muškařiny končíme. Jedinou vadou na kráse úžasného výletu byl smutný objev zničeného nejlepšího lipaního místa na tomto úseku Blanice. Netuším, kdo rozhoduje o těchto zásazích do říčního koryta, ale určitě to není rybář. Dali se tu chytat lipani ve čtyřiceticentimetrové velikosti a teď je naše místo zcela zničené – a ryby jsou pryč.

 Lipaní double

Nabuzeni úspěchem jsme na Blanici vyrazili v únoru ještě dvakrát. Naše duo se rozrostlo o kamaráda Mirka, specialistu na tlouště, od kterého jsem očekával ulovení některého z tlouštích veteránů. Vezmu to rychle, abych neunavoval tím, jak jsme tahali jednu rybu za druhou. To se ale nekonalo. Druhá výprava dopadla fiaskem díky zvednutí průtoku o 2,5 kubíků. Na mouchu se nám povedly tři ryby a náš tloušťák jich měl šest.

Při třetí výpravě jsme si stav vody pohlídali na internetu a vyplatilo se to. Opakoval se téměř lov z desátého února. Jen ryby byly trošičku vybíravé a preferovaly nymfy s měděnou hlavou, hnědým tělíčkem se zlatým kroužkováním a oranžovým límečkem. Mírovi se konečně povedl tloušť ze slušnější kategorie (starší dorostenec). Na konci lovu jsem si chytil letošní první lipany na suchou mušku, kteří v teplém odpoledni poctivě sbírali. Blanice nám dala opět spoustu pěkných zážitků.

A ještě upozornění na závěr. Jestli na ni budete chtít vyrazit, nezapomeňte si na stránkách Povodí Vltavy zkontrolovat stav vody. Optimální je průtok kolem 3,5 kubíků. Tak pěkný lov a na shledanou třeba na Blanici.

 Pstruží veletoč

© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky